Intervalltrening – kom i form fort

Intervalltrening er i vinden som aldri før, og flere og flere får øynene opp for intervaller som en morsom og effektiv treningsmetode. I motsetning til for eksempel langdistanseløp, hvor man holder en relativt lik intensitet over en lengre periode, utføres intervalltrening ved at man veksler mellom høy og lav treningsintensitet over en kortere tidsperiode. For skikkelig intervalltrening kreves HØY intensitet. Dette skal være tungt! 😉

Nora_IntervallTeknisk t-skjorte

Noen fordeler ved intervalltrening

 • Tidsbesparende. Intervalltrening forbrenner mye kalorier på kort tid. Perfekt for de som foretrekker treningen kjapp og effektiv.
 • Det kan raskt forbedre din kondisjon. Spesielt for de som dette er en ny måte å trene på vil det kunne merkes en veldig rask fremgang, forbedret pust og utholdenhet kan så og si kjennes for hver gang.
 • Intervalltrening gjør at kroppen utskiller en større andel muskeloppbyggende og fettforbrennende hormoner. Og hvem vil vel ikke ha litt ekstra veksthormoner i omløp? Jo mer muskler, desto høyere forbrenning.
 • Hvileforbrenningen øker i opptil ett døgn etter økten på grunn av et økt oksygenopptak etter den intensive treningen. Dette kan ha en betydning for det totale kaloriforbruket over lengre tid, men det vil selvfølgelig variere fra person til person, samt at man må ta i hardt 😉

Intervalltrening kan varieres i det uendelige, så her er det bare å være kreativ!

 • Kortintervaller med drag fra noen sekunder – ett minutt, eller langintervaller med drag på flere minutter!
 • Løping, hopping, dansing, eller styrkeøvelser!
 • På sykkel, ellipsemaskin eller romaskin!
 • Bakker, flater, løpebane, trapper eller svømming!

Her finnes det mange muligheter til variasjon, så lenge man på forhånd bestemmer seg for hva man skal gjøre og hvor lenge man skal gjøre det. Jeg anbefaler på det sterkeste å bruke en timer eller stoppeklokke som kan fortelle deg når du skal ta i og når du skal roe ned. Dette er fordi det kan være hardt psykisk å presse seg gjennom dragene, og det er lett å sluntre unna. Man bør også passe på når man skal begynne med intervalltrening at man ikke starter for hardt. Da risikerer man å bryte ned kroppen istedenfor å bygge den opp, og motivasjonen forsvinner raskt når man ikke opplever fremgang. Å begynne med 2-3 økter i uka vil holde for de aller fleste. Start rolig, jobb deg oppover og øk intensiteten gradvis. Kroppen tilpasser seg raskt – så kjør hardt etter en tilvenningsperiode på et par uker! 😉

kollasj intervall

Forslag til 3 intervalløkter (husk alltid å varme opp i 5-10 min med økende intensitet)

 1. Finn deg en passelig bratt bakke eller trapp for ditt nivå. Løp/jogg så fort du klarer opp – jogg/gå rolig ned igjen. Gjenta 5-10 ganger. Prøv deg frem og tilpass til ditt nivå, men husk å øke intensiteten eller lengde på dragene for hver gang for at du skal oppnå fremgang.
 2. Plukk ut 4 øvelser. For eksempel utfall, push ups, froskehopp og mountain climbers. Kjør hver øvelse i 30 sekunder med 30 sekunder pause mellom hver. Gjenta runden 5 ganger med opptil 1 minutt pause mellom hver runde.
 3. Løp på tredemølle/ellipsemaskin eller ute. Kjør maks intensitet i 15 sekunder før du tar 45 sekunder pause. Gjør dette 5 ganger rett etter hverandre før du tar 2 minutter pause. Dette er 1 runde – gjenta runden 5 ganger.

Ikke ta i for hardt på de første dragene, husk at du skal klare å fullføre de rundene du på forhånd har bestemt deg for! Og ellers – vær kreativ og keep it simple! Det skal være gøy å trene! 😀

MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV FOR FLERE NYTTIGE TIPS OG GODE TILBUD RETT TIL DIN INNBOKS!Hvis du melder deg på vårt nyhetsbrev får du disse tipsene rett til din e-postadresse! Du får også gode og eksklusive tilbud fra vår nettbutikk. Du kan melde deg av når du vil, og vi deler aldri din e-postadresse med noen andre enn vår nyhetsbrevoperatør.


Mai Linn Michalsen

Mai Linn Michalsen har en bachelorgrad i Sport & Exercise Science fra Middlesex University i London og er sertifisert personlig trener gjennom Akademiet for Personlig Trening (AFPT). Hun har vært aktiv som danser fra barneårene, men hovedinteressen ligger nå på styrketrening.

Fettforbrenning, Trening