Kristine Weber – før og etter baby

Kristine Weber forteller om hvordan treningen og kostholdet endret seg under svangerskapet, og tiden etter fødsel. Kristine har mange år med gode rutiner rundt styrketrening og sunn mat bak seg, noe som uten tvil gjorde det lettere for kroppen å finne tilbake til sitt sterke utgansgspunkt.

UKE40_2-side

Uke 40 og 6mndr etter fødsel!

Joggebuksa finner du HER og tightsen Kristine har på seg finner du HER.

Kosthold og trening under graviditeten

Det var få endringer i kostholdet mitt med unntak av utrygge matvarer, samt at måltidene ble litt mindre og hyppigere i løpet av dagen enn før. Jeg prøver å vise en sunn skepsis til ting og ikke være fanatisk. Jeg spiste både sushi, fetaost, søtning og annet som jeg føler er ok.

Stikkordene er hjemmelaget, variert, proteinrikt og fargerikt – det er slik jeg ønsker at maten min skal være. Men, jeg har som nevnt ingen begrensinger eller forbud, så det innebærer også ferdigprodukter, hermetikk og godis innimellom.

Som de fleste andre måtte jeg sette meg inn i matvarer som kan være skadelig for fosteret, så jeg holdt meg unna rått kjøtt, rå tunfisk, upasteuriserte oster og salami/spekeskinke (med mindre de har vært en runde i stekeovnen).

Kaffe ble jeg fort kvalm av, så her gikk forbruket drastisk ned, men det ble en kopp nå og da.

Helt sukkerfri var jeg heller ikke, i helgene koser jeg meg som vanlig litt ekstra. Røyk, alkohol og smertestillende er noe jeg aldri rører, så ingen endring her.

Det ble derimot en stor endring i min faste måltidsrytme, ettersom jeg både var veldig sulten og veldig kvalm om hverandre. Jeg har som regel fastet om morgenen og spist mesteparten av dagsbehovet mitt på ettermiddagen og kvelden, men under graviditeten ble det viktig for meg med et jevnt inntak. Jeg har alltid sagt at man skal følge kroppen og spise når man er sulten, og det fikk jeg virkelig praktisert på en helt annen måte enn tidligere. Det gjorde meg ingenting, men det krevde mye mer tid og planlegging.

Det var ingen endring i bruken min av proteinpulver, rett og slett fordi jeg aldri har basert det daglig kostholdet mitt på proteinpulver. Jeg er altså ikke imot proteinpulver hver dag dersom man av en eller annen grunn ikke får i seg nok mat, men jeg synes det er greit å holde fast ved at det er et tilskudd og ikke et element i kostholdet – spesielt som gravid. Søtning bruker jeg i det daglige, også når jeg var gravid, gjerne litt sukrin eller sukrin gold.

 

Pictures225

T-skjortene Kristine har på seg finnes HER.

Jeg trente styrketrening som vanlig så lenge jeg klarte (ca 5-6 mnd), men etter hvert måtte jeg gå litt ned på tyngden på vektene. Det var også enkelte øvelser som måtte byttes ut med noen andre på grunn av at magen plutselig var i veien eller at jeg kjente ubehag/buktrykk. Glute bridge og knebøy var øvelser som måtte utgå til fordel for for eksempel goblet squat og kabelbøy.

Jeg fikk bekkenløsning da jeg var ca 7 måneder på vei, men fortsatte å trene det jeg klarte og tok pauser slik at kroppen fikk innhentet seg. Ett-bens øvelser ble umulig på grunn av bekkenet, så da var det bare å unngå det. Gåturer ute i skogen ble det ca annenhver dag helt frem til termin.

Det var viktig for meg å holde meg i aktivitet, både på grunn av form og humør- men ikke minst for lille mageninjaen!

Kosthold og trening etter fødsel

Hvor lett det er å komme “i form” igjen etter en graviditet er veldig inviduelt. Hva slags form du var i da du ble gravid, hvordan graviditeten din var, hvor aktiv du klarte å være, hva slags fødsel du hadde, hvordan tiden med den nyfødte ble – i det hele tatt. Min tid og mitt fokus har ikke vært på kropp og utseende, det handlet rett og slett mest om hva jeg gjorde før jeg ble gravid – kroppen min fant lettere tilbake til utgangspunktet sitt da jeg fant tilbake til gamle vaner. Jeg er en bedre, sterkere, og gladere mamma når jeg tar godt vare på meg selv, og dette er min måte å gjøre det på.

Det er ingen tvil om at det er energikrevende å amme, både å gjøre det annenhver time døgnet rundt, men også det faktum at kroppen bruker kalorier på å produsere melk. De første ukene var det litt kaos matmessig, jeg heiv i meg det jeg kunne når jeg fikk muligheten – ellers satt jeg kun i sofaen med vannflaska og ammet. Etterhvert gikk kostholdet tilbake til slik jeg spiste før jeg ble gravid. Det viktigste for meg er at jeg spiser det kroppen trenger på hverdagene, fokuserer på proteiner, prøver å holde inntaket på et slags vedlikehold, samt sparer godteriet til én dag i uka.

 

2-side

Eksempel på dagsmeny:

Brunsj: 2 kokte egg + 200 g kesam/kvarg med nøtter + 1 eple

Lunsj: 3-4 lomper eller sunne vafler/rundstykker med pålegg

Middag: 400 g kjøtt/fugl/fisk med (søt)potet og valgfrie grønnsaker

Kvelds: Sorbetkrem av 300 g fryste bær/banan og 35 g vaniljeprotein eller 2 proteinbarer

Det ble trilleturer hver dag etter fødselen og jeg prøver å komme meg på helsestudio 3-4 ganger i uka, jeg og tankene mine trenger den tiden – det er kun da jeg er helt for meg selv. Ellers har jeg den samme innstillingen til trening som alltid – det skal gi meg styrke, glede, god helse, og energi.

Mine favorittøvelser nå er:

Glute bridge, kabelroing, strakmark, skulderpress, cable squats, facepulls og Glute ham raise.

Jeg var tilbake til «meg selv» og styrken jeg hadde før graviditeten et par måneder etter fødselen, og det er takket være både treningen jeg har gjort frem til jeg ble gravid, samt det jeg gjorde i svangerskapet. Det var viktig for meg å begynne med styrketreningen så fort kroppen var klar, fordi jeg bar og bysset gutten min i timesvis om dagen de første ukene – da må både rygg og armer være sterke 😉

 uke40_3-side-510x378

Uke 40 og 2mndr etter fødsel!

Jeg synes det er viktig å poengtere at jeg har gått tilbake til slik jeg var før jeg ble gravid. Det handler om hva jeg har gjort i årene før, ikke nødvendigvis disse månedene. Om jeg skal gi noen råd så må det være å få på plass et rikt og variert kosthold (man kan spise så mye mer!), samt ikke være så strikt at det resulterer i overspising og dårlig samvittighet. Tenk også at trening ikke handler om hvor mye man gjør det, det er ikke behov for lange økter daglig for å få resultater – ofte kan et par kvalitetsøkter i uka gi deg så mye mer.

Uansett form og størrelse, jeg elsker kroppen min for det den har gitt meg ♥

 

MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV FOR FLERE NYTTIGE TIPS OG GODE TILBUD RETT TIL DIN INNBOKS!Hvis du melder deg på vårt nyhetsbrev får du disse tipsene rett til din e-postadresse! Du får også gode og eksklusive tilbud fra vår nettbutikk. Du kan melde deg av når du vil, og vi deler aldri din e-postadresse med noen andre enn vår nyhetsbrevoperatør.


Mai Linn Michalsen

Mai Linn Michalsen har en bachelorgrad i Sport & Exercise Science fra Middlesex University i London og er sertifisert personlig trener gjennom Akademiet for Personlig Trening (AFPT). Hun har vært aktiv som danser fra barneårene, men hovedinteressen ligger nå på styrketrening.

Intervjuer