Salte kjeks

 

 

Ost og kjeks er en kjent og kjær kombinasjon som er en stor favoritt hos mange. Det er ikke til å legge skjul på at de fleste kjeksene du får tak i i butikken inneholder en masse ingredienser som kroppen helst skulle vært for uten. Men med denne oppskriften kan du enkelt nyte kjeks med den beste samvittighet. Disse salte og sprø kjeksene er hovedsaklig basert på rugmel og frø og innholder en masse god næring som kroppen har godt av. Solsikkekjerner er rik på proteiner, folat og magnesium i tillegg til å inneholde olje med sunt fett. Linfrø inneholder mye kostfiber og omega-3 fettsyrer. Sesammel, er som navnet tilsier laget av sesamfrø som er rike på proteiner, kalsium, vitamin E og B. Det er også tilsatt fiberfin i denne oppskriften noe som gjør kjeksene ekstra rike på fiber. I tillegg til at disse kjeksene inneholder ingredienser med mange helsemessige fordeler smaker de også utrolig godt. Det er med andre ord ingen grunn til å la være å prøve denne oppskriften om du er en av de som gjerne spiser en kjeks eller to eller tre..

 

Inngredienser

50 g solsikkefrø

50 g gresskarfrø

30 g linfrø

50 g sesammel

50 g fiberfin

50 g mandelmel

140 g sammalt rugmel

1 ts salt

2 ss cocosa (uten smak)

1 ss honning

2 dl vann

 

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 150 grader. Kjør solsikkefrø, gresskarfrø og linfrø til mel i en foodprosessor. Om du ikke har foodprosessor fungerer det også fint å bruke en blender, men da må du regne med å stoppe opp for å dytte ned masse fra sidene et par ganger underveis. Bland sammen frømassen, rugmel, fiberfin og salt i en bolle. Rør honning ut i vann, tilsett oljen og bland sammen med melblandingen. Arbeid raskt sammen og kna lett. Tilsett ekstra rugmel om deigen blir for klissete. Del deigen i tre like store emner og strø rugmel på undersiden og oversiden av deigklumpen. Bruk tilstrekkelig med mel slik at ikke deigen setter seg fast.

 

 

 

Kjevl deigen så tynn som mulig. Det kan være lurt å vende deigen et par ganger mens du kjevler den for at den ikke skal sette seg fast i benkeplata. Stikk ut runde kjeks med glass eller bruk pepperkakeformer om du ønsker figurer. Stikk hver kjeks et par ganger med gaffel for å lage små hull, på denne måten blir det ikke bobler i kjeksen og den blir lettere sprø tvers igjennom. Strø på litt grovkornet salt på hver kjeks før de stekes. Kan være lurt å dytte saltet litt ned i deigen for at det ikke skal røsse av med en gang de er stekt. Legg kjeksene over på bakepapir og stek de midt i ovnen ved 150 grader i ca 20 minutter.

 

 

 

Følg med på slutten av steketiden da de lett blir brent om du lar de stå et par minutter for lenge. Avkjøl på rist. Om kjeksene ikke skulle bli sprø kan du sette de inn i ovenen igjen på 50 grader varmluft med døra på gløtt en liten halvtime. Håper det smaker!

 

 

 

 

MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV FOR FLERE NYTTIGE TIPS OG GODE TILBUD RETT TIL DIN INNBOKS!Hvis du melder deg på vårt nyhetsbrev får du disse tipsene rett til din e-postadresse! Du får også gode og eksklusive tilbud fra vår nettbutikk. Du kan melde deg av når du vil, og vi deler aldri din e-postadresse med noen andre enn vår nyhetsbrevoperatør.


Astrid Moen

Astrid Moen

Astrid Moen (21) tar mastergrad i arkitektur ved NTNU. Hun har i mange år hatt stor interesse for trening, kosthold og matlaging med alternative ingredienser. Fra barneårene har hun vært aktiv håndballspiller og turner, men hovedinteressen innenfor trening ligger nå på løping og styrketrening.

Oppskrifter