Slik blir du kvitt søtsuget etter påske

Sukker og godteri hører for de aller fleste med i påsken. Hvis du har spist påskegodter flere dager på rad, er du garantert ikke alene. Alle har godt av en ferie iblant. Problemet oppstår dersom du ikke klarer å komme tilbake til vanlige rutiner og sunn mat når hverdagen kommer igjen. For visste du at sukker gjør deg avhengig på lik linje med narkotika?

1196741-10-1427990644976
Dersom du har spist litt for mange desserter i løpet av påskeuka, og til stadighet snoket i det store påskeegget som står plassert midt på stuebordet, er det fare for at kroppen din har lyst på mer sukker også etter påska. Det er da det gjelder å ikke gi etter dersom du vil tilbake til dine vanlige rutiner. Dette kan være vanskelig å klare og krever litt viljestyrke. Derfor tenkte jeg å komme med noen tips som kan hjelpe deg på veien.
 1) Ikke ha godteri tilgjengelig
Det første tipset er å kaste restene fra påskeegget. Har du godteri tilgjengelig i huset, er det stor sjanse for at du spiser det. Fyll heller kjøleskapet opp med sunne, gode og fargerike matvarer.
 2) Små skritt av gangen
En vanlig feil mange gjør er å gå »all in» og kutter ut alt som smaker søtt. I tillegg prøver de gjerne å spise mindre enn vanlig, da de ønsker å »gjøre opp» for alt det de har spist i løpet av påsken. Ofte ender de som prøver denne metoden med å sprekke etter noen dager. Hvorfor gjøre det den ekstreme veien når du kan gjøre det langt mer behagelig? Finn heller alternativer til det du har lyst på enn å nekte deg alt annet enn salat og tørre knekkebrød.
DSC_1109-2
Har du for eksempel lyst på sjokolade bør du prøve ut oppskriften under. Sjokolademuffins som er sunne og proteinrike er vel ikke feil? Disse inneholder i tillegg både kakao og kanel, som begge har vist seg å kunne dempe søtsug.
OPPSKRIFT
10 dråper stevia
100g mager kesam
2 egg
10g kakao
1 ts bakepulver
1 ts kanel

DSC_1098

SLIK GJØR DU

1) Pisk eggene lett sammen med kesam til du får en jevn røre. Bland så inn det tørre.
2) La røren stå noen minutter før du fordeler de i muffinsformer. Pass på å ikke fylle røre helt opp til kanten, da disse muffinsene hever en del under steking.
3) Stek muffinsene på 200 grader i 15 minutter. (Vil du ha en litt myk browniekonsistens der muffinsene er seige i midten kan du redusere steketiden noe. Vil du derimot ha de mer som »tradisjonelle» muffins er 15 minutter passelig.)

NÆRINGSINNHOLD
Hele oppskriften inneholder:
Kalorier: 600
Proteiner: 82 gram
Karbohydrater: 21 gram
Fett: 20 gram
Jeg fikk 12 stykker. Det gir et næringsinnhold på følgede per stykk:
Kalorier: 50
Proteiner: 6,8 gram
Karbohydrater: 1,8 gram
Fett: 1,7 gram
DSC_1121
Disse muffinsene er altså energifattige sammenlignet med vanlige muffins, så du kan gjerne unne deg et par, tre stykker. Disse er også veldig fine å spise etter trening hvis du sliter med å få i deg mat rett etter endt økt. Smaker godt, er lett å få ned og gir kroppen godt med proteiner.Jeg synes muffinsene er veldig gode i seg selv.
Vil du likevel ha det lille ekstra kan du lage denne toppingen:
50g phiadelfia light
1 ts kakao
3) Frukt
Frukt inneholder noe sukker, og kan dermed tilfredsstille søtsuget ditt. Her er det viktig å poengtere at innholdet av sukker i frukt er såpass lavt sammenlignet med innholdet av vitaminer, mineraler og fiber at du ikke tar noen skade av det. Det skal med andre ord ekstreme mengder frukt til før du har fått i deg mye sukker. Dermed er frukt, som det alltid har vært, sunt. Det høye fiberinnholdet vil dessuten bidra med økt metthetsfølelse, noe som vil gjøre at melkesjokoladen blir lettere å motstå. Frukt er svært fristende dersom man skjærer den opp i biter og danderer den fint på et fat.
fruktfat kopi
Bildet er hentet fra artikkelen «3 gode grunner til ikke å gå på diett»
4) Spis deg mett på skikkelig mat
Det er ingen smart idè å skulle prøve å spise mindre mengder mat enn det du normalt gjør, hvis du samtidig skal venne av deg sukker. Mange tenker at de skal spise mindre for å prøve å gå av seg de to små kiloene dem har gått opp i løpet av påska. Hvis du går rundt småsulten er sjansen mye større for at du ender med hodet i godteskuffa. Derfor – spis deg mett på skikkelig mat.
5) Tren
Å være i bevegelse får deg til å tenke på noe annet, og etter en treningsøkt er som regel søtsuget borte. Trenger du motivasjon til å komme i gang igjen med treningen etter ei lat påske? Unn deg noe nytt til treningsgarderoben. Sjekk utvalget til x-life.no her. Ingen tvil om at freshe treningsklær gjør det lettere å komme seg ut.

6) Gode alternativer
Hvis du har prøvd tipsene ovenfor og likevel kjenner at du virkelig ikke klarer å motstå, så velg for all del noen uten sukker. Det finnes jo så mange gode alternativer nå om dagen. Jeg vil anbefale en knekk av denne sjokoladen:

54675_Funksjonell_Mat_SUKRIN_MELKESJOKOLADE_MED_MA_1

Søtet med sukrin og fylt med havsalt og mandler. Helt nydelig kombinasjon.
Hvis det hjelper kan jeg nevne at søtsuget er verst den første uken. Klarer du å være litt streng med deg selv disse dagene er det verste snart gjort. Lykke til!

MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV FOR FLERE NYTTIGE TIPS OG GODE TILBUD RETT TIL DIN INNBOKS!Hvis du melder deg på vårt nyhetsbrev får du disse tipsene rett til din e-postadresse! Du får også gode og eksklusive tilbud fra vår nettbutikk. Du kan melde deg av når du vil, og vi deler aldri din e-postadresse med noen andre enn vår nyhetsbrevoperatør.


Veronica Hjelseth

Veronica Hjelseth

Veronica Hjelseth er sertifisert personlig trener gjennom Høgskolen i Nesna, og kostholdsveileder gjennom Akademiet for Personlig Trening. Til høsten starter hun å studere fysioterapi. Veronica har tidligere drevet med konkurranseløping, og har de siste årene trent mye styrketrening med fokus på både hypertrofi, styrke og kroppsvektsøvelser. Veronica jobber som personlig trener gjennom aktiv trening og tilbyr også personlig trening og kostholdsveiledning via www.veronicahjelseth.no Instagram: veronicahjelseth

Kosthold, Oppskrifter