Slik trener du styrke for å miste overflødige kilo

Styrketrening er viktig, det er selve byggesteinen for suksess og er essensielt uansett om du ønsker å gå opp eller ned i vekt.

OHH_0093-Edit

Mange fokuserer kun på kondisjonstrening når de ser for seg å kvitte seg med noen kilo. Om man tenker rask og varig framgang, vil allikevel ikke dette være det optimale og dine intensjoner bør heller ligge i det å bygge muskler for å kunne øke stoffskiftet.

Bruk fantasien og forestill deg likheten mellom kroppen din og en bil. Bilens hastighet avgjør altså hvor mye bensin som forbrennes; jo raskere du kjører og desto hardere du trykker ned gasspedalen, jo mer vil forbruket av bensin øke. Det samme skjer i kroppen din. Utviklingen og vektnedgangen du ønsker, vil gå tregere dersom du kun fokuserer på å kjøre lav intensitetstrening. Har du altså større motor på bilen, vil denne kraften gjøre at du er kapabel til å kjøre fortere. Her ser vi igjen sammenfallet av likhet mellom deg og kjøretøyet. Det samlede drivstofforbruket går opp og motoren koster mer å holde i gang. Motoren er med andre ord musklene dine. Mer muskelmasse vil si at du har mer energi for å kunne holde kroppen gående og arbeide lengre. Til syvende og sist vil det jo si seg selv at det er en genistrek å trene styrke når du ønsker å gå ned i vekt. Riktig trening og kosthold er altså alfa omega for mennesker som ønsker vektnedgang.

Hvilke øvelser bør prioriteres og hvilke bør unngås

Du ønsker selvsagt å utføre øvelser som utløser maksimalt med muskler for å kunne intensivere forbrenningen. I denne forbindelse er det lurt å velge flerleddsøvelser som roing på romaskin, markløft, knebøy, svømming, push-ups, press over hodet, nedtrekk, step-ups, sykling og Kettlebell swings.

Legg merke til at løping ikke er satt opp som et alternativ i denne sammenheng, dette fordi er du særdeles overvektig vil du kunne ødelegge knærne dine. Hvert løpesteg er tungt og kan medføre smerte, og i verstefall, skade. Utsatte områder er altså knær, hofte og rygg. Hele tiden er det viktig at du husker hvilket utgangspunkt du jobber ut ifra og at du allerede har en del vekt på kroppen, slik at du har ikke behov for å legge på for mye vekt i starten. Et betydningsfullt poeng er at ingen av disse øvelsene faktisk er bedre enn hvordan du i bunn og grunn utfører dem og inn på banen gjør begrepet teknikk seg gjeldende.

Øvelsen step-up kan belaste knærne dine i stor grad, derfor er det svært viktig at man starter på et lavt trinn pi denne sammenhengbellsnn ed ifra, og ssstyrke når du ønsker å gå ned i vekt.sitetstreningå step-en og heller gradvis jobber seg oppover med høyde, vekter og belastning. Overføringsverdien av øvelsene er svært høy. Dersom du ønsker å få pulsen opp kan du for eksempel kjøre øvelsene i en sirkel med fire runder, der du utfører 15 repetisjoner på hver post. Har det seg imidlertid slik at du er nybegynner jobber du deg oppover fra relativt lette vekter i starten og ettersom du over tid blir sterkere, legger du også på mer vekt og går ned i antallet repetisjoner.

Kettlebells er et svært godt verktøy for å kunne bygge styrke kombinert med det å gå ned i vekt. Man aktiverer svært mange muskelgrupper når man trener med Kettlebells og arbeider med øvelser som Russian swing, American swing, One Hand swing, Clean and Press og Snatch. Ikke minst kan du også legge opp treningen på mange forskjellige måter; nemlig å kjøre økter for antall repetisjoner eller å gjøre det på tid.

Eksempler på hvordan du kan utføre trening med Kettlebells:

–       Eksempel #1:
10 runder.

30 sekunder aktivitet og 30 sekunder pause.
Se listen over og bruk ulike typer av swing.

–       Eksempel #2:
4 runder på tid.

10 Clean and Press
1 min swing
10 Snatch
1 min swing

Trening med Kettlebells tilbyr mange treningssentre som gruppetrening. Hvis ikke du trener med personlig trener eller har fått innlært korrekt teknikk, er det lurt å slenge seg på noen timer, og deretter trene på egenhånd når du har fått på plass teknikken. Igjen presiseres det at du vil få mer ut at treningen med rett teknikk og dermed unngå skader. Kroppen vår er alltid ute etter raskeste og enkleste løsninger, og det er så å si alltid feil teknikk kroppen benytter seg av. Tving kroppen og hjernen din til å få inn rett teknikk på alt du foretar deg.

Lykke til med treningen!

MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV FOR FLERE NYTTIGE TIPS OG GODE TILBUD RETT TIL DIN INNBOKS!Hvis du melder deg på vårt nyhetsbrev får du disse tipsene rett til din e-postadresse! Du får også gode og eksklusive tilbud fra vår nettbutikk. Du kan melde deg av når du vil, og vi deler aldri din e-postadresse med noen andre enn vår nyhetsbrevoperatør.


Soroush Jozani

Soroush Jozani

Soroush Jozani (27) jobber som leder for Personlig Trening ved Asker Treningssenter, samt head coach på CrossFit Asker. Han har jobbet som PT i 4 år og har stor interesse for Human movments og optimale bevegelser. Soroush brenner for CrossFit, med alt det bringer med seg fra turn til olympiske løft. Han har en allsidig bakrunn som utdannet personlig trener med diverse sertifikater innen Kettlebells, TRX, Trening för Gravida, CrossFit Level 1, Mobility and movment, Endurance, Gymnastics, Olympic Lifting og CrossFit Kids. I tillegg er Soroush Fascia Therapaut by ARTZT institute og ELEIKO strenght Coach (1 & 2). - Soroush kan nås gjennom CoachJozani

Trening